Nasze Stowarzyszenie znalazło się w zaszczytnym gronie 37 organizacji z województwa mazowieckiego, które otrzymały grant na swoje projekty w ramach konkursu Fundacji Banku Zachodniego WBK „Tu mieszkam, tu zmieniam”. Nasz projekt „Szlak jedwabny Milanówka i okolic„, napisany we współpracy z Kuźnią Milanowską, zdobył  grant w wysokości 10 000zł!

Fundusze zostaną przeznaczone na stworzenie szlaku edukacyjnego upamiętniającego miejsca związane z jedwabnictwem i działalnością rodzeństwa Witaczków w Milanówku i okolicach. Pragniemy przybliżyć mieszkańcom naszego miasta a także turystom historię tworzenia i działania fabryki jedwabiu poprzez tablice informacyjne oraz folder z mapką szlaku i grą edukacyjną dla dzieci. Będzie to ciekawa forma upamiętnienia naszego dziedzictwa, dająca jednocześnie możliwość aktywnego spędzenia czasu w gronie rodziny, spacerując ulicami pośród zieleni i starej willowej zabudowy.

Nasze pierwsze finanse pozyskane z źródeł zewnętrznych zostały odebrane przez Honoratę Kuraszkiewicz na uroczystej gali 16 września 2015 roku (zdjęcie). Już za chwilę zabieramy się do realizacji!

Więcej o projekcie „Szlak jedwabny Milanówka i okolic” znajdziecie Państwo na stronie poświęconej temu projektowi.

• Opublikowano: 2 lata temu - 18 września 2015
  • Przez: