Powoli dobiegają końca prace nad stworzeniem w Milanówku szlaku jedwabnego. Po okresie odchodzenia w niepamięć, unikalne dziedzictwo milanowskiego jedwabiu ma szansę stać się wizytówką miasta.

W ramach projektu powstaje przewodnik opisujący siedem lokalizacji związanych z twórcami polskiego jedwabnictwa – Henrykiem i Stanisławą Witaczkami. Znajdą się tam także rebusy czy zagadki dla dzieci i młodzieży. Będzie to pierwsza taka publikacja służąca mieszkańcom i turystom chcącym dowiedzieć się więcej na temat historii Centralnej Doświadczalnej Stacji Jedwabniczej oraz zakładów „Milanówek”.

W każdym punkcie szlaku znajdzie się tabliczka z krótkimi informacjami w języku polskim i angielskim, podobna do tych ze szlaku „Wille Milanowskie”. Stowarzyszenie, znane z prowadzenia unikalnego Wirtualnego Muzeum Jedwabnictwa (www.muzeumjedwabnictwa.pl), planuje także otworzyć nową wystawę wirtualną poświęconą szlakowi. Będzie to niejako rozszerzenie treści przewodnika dostępne bez ograniczeń.

Oficjalne otwarcie szlaku jedwabnego nastąpi podczas festiwalu „Otwarte Ogrody” odbywającego się w dniach 10 – 12 czerwca. Stowarzyszenie Muzeum Jedwabnictwa Milanowskiego realizuje swój projekt dzięki grantowi w konkursie „Tu mieszkam, tu zmieniam” Banku Zachodniego WBK.

Stowarzyszenie Muzeum Jedwabnictwa Milanowskiego

Bartosz Krupa