Stowarzyszenie Muzeum Jedwabnictwa Milanowskiego zaprasza w sobotę 24 września 2016 r. o godz. 16.00 do willi Borówka w Milanówku, ul. Królowej Jadwigi 5 (budynek Wozowni) na otwarcie wystawy “Jedwabne bogactwo Milanówka w czasach PRL-u”.

W programie m.in.:

• unikalne, archiwalne nagrania z 1946 r. głosu współzałożycielki Centralnej Doświadczalnej Stacji Jedwabniczej Stanisławy Witaczek oprowadzającej po fabryce oraz nagranie przyzakładowej orkiestry pod dyrekcją Feliksa Dzierżanowskiego (ze zbiorów Archiwum Polskiego Radia)
  • makieta Zakładów Jedwabiu Naturalnego
  • wywiady – wspomnienia byłych pracowników ZJN
  • audycja Polskiego Radia “ Z jedwabnikiem w herbie” z 1979 r., z udziałem pracowników ZJN
  • liczne dokumenty, tkaniny, filmy i zdjęcia archiwalne

Opis wystawy:

Zapraszamy Państwa w podróż do czasów minionych, kiedy niemal każdy produkt milanowskiej fabryki był postrzegany jako dzieło. Jedwab naturalny jawił się jako szczyt luksusu i obiekt pożądania eleganckich pań i panów. Oglądając bogatą kolekcję wzorników, zadajemy sobie pytanie: dlaczego tak ogromne dziedzictwo milanowskiego wzornictwa nie przetrwało próby czasu?  Nie ma na to prostej odpowiedzi, ale jedno jest pewne: dziś, kiedy po czasach świetności pozostały jedynie wspomnienia, zaczynamy doceniać jego wartość.

Atmosfera fabryki i współpraca z artystami, pomimo prymitywnych warunków pracy i „bylejakości” PRL-u umożliwiały nadzwyczaj kreatywnym malarkom i mistrzom wzornictwa tworzenie oryginalnych wyrobów. W fabryce powstały setki, lub nawet tysiące, wzorów drukowanych, wśród nich wiele bardzo wartościowych. Jedwab malowany w Milanówku bywał na najważniejszych pokazach mody, także za granicą. Zachwycały szczególnie wypracowane kolekcje dla znanych projektantów i domów mody. Nie można także zapomnieć o tkaninach rekonstrukcyjnych, które do dziś zdobią pałace w Wilanowie, Nieborowie i wiele innych.

Ta wystawa ma przede wszystkim przypomnieć, że tkaniny produkowane przez Zakłady Jedwabiu Naturalnego były dziełem setek ich pracowników. To właśnie dzięki ich relacjom i nieocenionej pomocy mogła powstać wystawa inspirująca kolejne pokolenia ludzi zafascynowanych historią milanowskiego jedwabiu.

Autorem wystawy jest Bartosz Krupa – student Politechniki Warszawskiej, absolwent SLO Nr 5 w Milanówku, reżyser filmu „Henryk Witaczek – wizjoner, który stworzył jedwabnictwo w Polsce”, współtwórca wystaw w Wirtualnym Muzeum Jedwabnictwa i aktywny działacz Stowarzyszenia Muzeum Jedwabnictwa Milanowskiego.

Współpraca: byli pracownicy Zakładów Jedwabiu Naturalnego: Ewa Noińska, Danuta Olender, Jadwiga Łaskawiec,Wanda Słonecka, Zbigniew Gontarczyk, Barbara Giemczyńska, Tadeusz Ciesielski, Mariola Marszałkiewicz, Anna Taubwurcel.

Grafika: Magda Zagdańska.

Organizator wystawy: Stowarzyszenie Muzeum Jedwabnictwa Milanowskiego.

Partnerzy: Archiwum Państwowe w Warszawie, Urząd Miasta Milanówka.

Patronat medialny: Radio Bogoria.

Wystawa jest częścią projektu „Łączy na jedwab” opracowanego i realizowanego przez Stowarzyszenie Muzeum Jedwabnictwa Milanowskiego.