11 i 12 listopada w centrum Milanówka przy ulicy Piłsudskiego 32, na ścianie budynku obok poczty, mimo padającego śniegu i mrozu, powstawał pierwszy w naszym mieście „jedwabny” mural, upamiętniający szczególnie zasłużone dla Milanówka, a ciągle jeszcze mało znane postaci twórców polskiego jedwabnictwa, Henryka i Stanisławy Witaczków.

Autorką projektu, który zwyciężył w konkursie na mural inspirowany historią milanowskiego jedwabnictwa, jest Maja Tomaszewska, absolwentka Wydziału Architektury Wyższej Szkoły Ekologii i Zarządzania w Warszawie, laureatka konkursów na projekty murali w Grodzisku Mazowieckim.

„Jedwabny” mural malowała, na podstawie przygotowanego zgodnie z projektem szablonu, młodzież z Gimnazjum Społecznego Milanowskiego Towarzystwa Edukacyjnego pod kierownictwem nauczycielki plastyki – Agnieszki Krzysiak.

Zapraszamy do obejrzenia filmu autorstwa Piotra Śliwińskiego z telewizji GTV dokumentującego powstawanie malowidła.

Mural – to kolejna, po wystawie „Jedwabne Bogactwo Milanówka w czasach PRL-u”, część międzypokoleniowego projektu „Łączy nas jedwab” realizowanego przez Stowarzyszenie Muzeum Jedwabnictwa Milanowskiego w ramach Programu „Działaj Lokalnie”.

Mural mógł powstać dzięki wsparciu Urzędu Miasta Milanówka, Milanowskiego Centrum Kultury, fundatorów nagrody dla autorki zwycięskiego projektu – Edyty i Andrzeja Stępników, PSS Społem w Grodzisku Mazowieckim – właściciela budynku, na którym namalowano mural oraz firmie PRO-BUD z Milanówka, która przygotowała ścianę pod malowidło.

Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w realizację tego przedsięwzięcia.

Zapraszamy 17 grudnia na uroczyste odsłonięcie muralu podczas Wigilii Miejskiej.

Agnieszka Wojcierowska

koordynator projektu „Łączy nas jedwab”

Stowarzyszenie Muzeum Jedwabnictwa Milanowskiego.

herbNowe logo Społem dobra jakośćPRO BUD_4_12_2016