Milanowski jedwab zagościł w Brwinowie – Otwarcie wystawy „Na jedwabnym szlaku – wczoraj i dziś”.

26 listopada w Ośrodku Kultury OKej w Brwinowie odbył się wernisaż wystawy „Na jedwabnym szlaku – wczoraj i dziś” zorganizowanej wspólnie przez Stowarzyszenie Muzeum Jedwabnictwa Milanowskiego i Stowarzyszenie Aktywnych Rodziców Nauczycieli Absolwentów SARNA. Wystawa prezentuje historię wzornictwa na jedwabiu i dokonania istniejących w okresie PRL Zakładów Jedwabiu Naturalnego w Milanówku, a także współczesne malarstwo na jedwabiu autorstwa milanowskich artystek, byłych pracownic ZJN,  Joanny Mokrzyckiej-Jarkiewicz, Alicji Narbutt i Danuty Olender. Przypomina także o historii ośrodka naukowo-badawczego jedwabnictwa w Żółwinie, którym przez wiele lat kierował absolwent założonego przez Henryka i Stanisławę Witaczków Liceum Jedwabniczego w Milanówku, prof. Jerzy Kremky.

Zgromadzeni goście mieli m.in. okazję usłyszeć barwną historię pracy w malarni milanowskiej fabryki jedwabiu, opowiedzianą przez panią Danutę Olender. Wystawę będzie można oglądać do połowy stycznia przyszłego roku.

Dziękujemy pani Agnieszce Kremky za przygotowanie katalogu i ekspozycji, pani Barbarze Szubańskiej i pani Teresie Cichockiej ze Stowarzyszenia SARNA za wkład w organizację wystawy oraz Ośrodkowi Kultury w Brwinowie za udostępnienie miejsca na wystawę.

Agnieszka Wojcierowska

Stowarzyszenie Muzeum Jedwabnictwa Milanowskiego