Stowarzyszenie angażuje się w projekty społeczne i edukacyjne związane z szerzeniem wiedzy o historii i tradycjach jedwabnictwa w Milanówku. Poprzez swoje działania pragnie przybliżyć postaci rodzeństwa Witaczków i ich działalności społecznej, kulturalnej i biznesowej na terenie naszego miasta a także całego kraju.

Działalność projektowa obejmuje tworzenie wystaw, spotkań, prowadzenie warsztatów i pokazów malowania na jedwabiu, opracowywanie i upowszechnianie materiałów archiwalnych, tworzenie wydawnictw edukacyjnych.

Współpracujemy z ośrodkami kultury, władzami samorządowymi, innymi stowarzyszeniami i organizacjami pozarządowymi. W naszych działaniach kierujemy się otwartością, pragniemy angażować środowisko lokalne, pozytywnie zmieniać przestrzeń wokół nas.

Angażujemy się zarówno w projekty lokalne, jak i te, które swoim zasięgiem obejmują całą Polskę. Nasi odbiorcy pochodzą z różnych grup wiekowych, staramy się działać łącząc pokolenia.

Projekty zrealizowane

• Łączy nas jedwab. Międzypokoleniowy projekt realizowany przez Stowarzyszenie Muzeum Jedwabnictwa Milanowskiego od lipca do grudnia 2016 r. Nasz projekt otrzymał najwyższą ocenę  w konkursie grantowym Programu Działaj Lokalnie Stowarzyszenia Europa i My oraz Akademii Rozwoju Filantropii w Polsce. W ramach projektu zorganizowaliśmy wystawę i pierwszy w Milanówku „JEDWABNY” MURAL!  Zgromadziliśmy różne środowiska i różne pokolenia, m.in. seniorów – byłych pracowników fabryki jedwabiu i młodzież szkolną i studencką. Poprzez nasze międzypokoleniowe działania chcieliśmy przywrócić pamięć o  lokalnym dziedzictwie kulturowym Milanówka: jedwabiu milanowskim i przemyśle jedwabniczym. Strona projektu: Łączy nas jedwab

• Wystawa Dotyk Jedwabiu. Zorganizowana przez Stowarzyszenie Muzeum Jedwabnictwa Milanowskiego  wystawa „Dotyk Jedwabiu” rozpoczęła swe podwoje na Festiwalu Otwarte  Ogrody w czerwcu 2016,  a następnie gościła przez dwa wakacyjne miesiące w Galerii Matulka. Swoje prace zaprezentowali: Danuta Olender, Ewa Noińska, Alicja Narbutt, Joanna Mokrzycka, Andrzej Niewolewski. Strona projektu: Wystawa Dotyk jedwabiu

• Jedwabny szlak Milanówka i okolic w ramach projektu Fundacji Banku Zachodniego WBK Tu mieszkam, tu zmieniamProjekt polegał na stworzeniu szlaku edukacyjnego śladami miejsc związanych z historią jedwabnictwa w Milanówku i okolicach oraz postaciami założycieli Centralnej Doświadczalnej Stacji Jedwabniczej – Henrykiem i Stanisławą Witaczek, wzbogaconego o elementy gry edukacyjnej. Strona projektu: Jedwabny szlak Milanówka i okolic