930_320

Projekt polegał na stworzeniu szlaku edukacyjnego śladami miejsc związanych z historią jedwabnictwa w Milanówku i okolicach oraz postaciami założycieli Centralnej Doświadczalnej Stacji Jedwabniczej – Henrykiem i Stanisławą Witaczkami, wzbogaconego o elementy gry edukacyjnej.

Chcieliśmy przez to przybliżyć mieszkańcom naszego miasta a także turystom historię tworzenia i działania fabryki jedwabiu poprzez ciekawą formę upamiętnienia naszego dziedzictwa, dająca jednocześnie możliwość aktywnego spędzenia czasu w gronie rodziny, spacerując ulicami pośród zieleni i starej willowej zabudowy.

W 1924 Henryk i Stanisława Witaczek założyli w Milanówku Centralną Doświadczalną Stację Jedwabniczą, która produkowała jedwab z powodzeniem konkurujący z tkaninami uznawanymi za najlepsze w świecie. W 1945 CDSJ przeszła pod tymczasowy zarząd komisaryczny a następnie została upaństwowiona. Twórca polskiego przemysłu jedwabiu naturalnego i jednocześnie właściciel zakładu stał się jedynie jej zarządcą, którego wkrótce potem zwolniono z pracy. W 1995 r. postanowiono, że fabryka zostanie sprzedana, a cały majątek przejmie spółka Jedwab Polski.

Od samego początku byliśmy przekonani, że bogaty dorobek życia prekursorów polskiego jedwabnictwa i blisko 100 letnia tradycja zasługują na ocalenie od zapomnienia i spopularyzowanie.

W czerwcu 2016, we współpracy z Urzędem Miasta Milanówka, Gimnazjum Milanowskiego Towarzystwa Edukacyjnego i Liceum Społecznym oraz Archiwum Dokumentacji Osobowej i Płacowej w Milanówku, otworzyliśmy Szlak Jedwabny Milanówka i okolicUmieściliśmy tablice informacyjne w miejscach szczególnie związanych z życiem i działalnością Rodzeństwa Witaczków:

1. Willa Józefina, ul. Piasta 13, pierwsze lokum CDSJ
  2. Willa Emanów, ul. Mickiewicza 4, miejsce zamieszkania Rodziny Witaczków
  3. Willa Matulinek, ul. Mickiewicza 8/10, bursa Liceum Jedwabniczego
  4. Willa Księżanka, ul. Warszawska 52, siedziba Liceum Jedwabniczego
  5. Fabryka Jedwabiu, ul Brzozowa 1, siedziba CDSJ
  6. Drzewa Morwowe, ul Brzozowa 1 (od ul. Warszawskiej)
  7. Dwór w Żółwinie, ul. Nadarzyńska 21, dom H.Witaczka, ośrodek naukowo badawczy

Tablica szlaku jedwabnego, ul. Piasta 13, Milanówek, fot. Wojciech KopacewiczTablica szlaku jedwabnego, ul. Piasta 13, Milanówek, fot. Wojciech Kopacewicz

Oprócz tablic – pulpitów przygotowaliśmy folder Szlak Jedwabny Milanówka i okolic z opisem szlaku, krótką biografią twórców jedwabnictwa milanowskiego, mapką szlaku oraz kartą edukacyjną, zawierającą rebusy i krzyżówkę (pobierz folder). Miało to na celu wzbogacenie i uatrakcyjnienie samodzielnego zwiedzania szlaku mieszkańcom i turystom a także pomoc nauczycielom i uczniom podczas lekcji w terenie.

Zachęcamy również do zwiedzenia wystawy poświęconej  Szlakowi Jedwabnemu Milanówka i okolic w Wirtualnym Muzeum Jedwabnictwa prowadzonym przez nasze Stowarzyszenie.

Agnieszka Krzysiak i Lidia Jakubowska

Zarząd Stowarzyszenia Muzeum Jedwabnictwa Milanowskiego

Koncepcja i realizacja projektu Szlak Jedwabny Milanówka i okolic – Stowarzyszenie Muzeum Jedwabnictwa Milanowskiego, przy finansowym wsparciu Fundacji Banku Zachodniego WBK w ramach Programu Tu mieszkam-tu zmieniam.

Autorki wniosku grantowego: Agnieszka Krzysiak, Lidia Jakubowska

Konsultacja: Agnieszka Wojcierowska, Honorata Kuraszkiewicz

Opracowanie tekstów tablic i folderu: Agnieszka Krzysiak, Agnieszka Wojcierowska

Opracowanie graficzne tablic i folderu: Magda Zagdańska