MUral1

W listopadzie 2016 w centrum Milanówka przy ulicy Piłsudskiego 32, na ścianie budynku obok poczty powstał pierwszy w naszym mieście „jedwabny” mural, upamiętniający szczególnie zasłużone dla Milanówka, postaci twórców polskiego jedwabnictwa – rodzeństwa Henryka i Stanisławy Witaczków.

Autorką projektu, który zwyciężył w konkursie na mural inspirowany historią milanowskiego jedwabnictwa, jest Maja Tomaszewska, absolwentka Wydziału Architektury Wyższej Szkoły Ekologii i Zarządzania w Warszawie, laureatka konkursów na projekty murali w Grodzisku Mazowieckim.

„Jedwabny” mural malowała, na podstawie przygotowanego zgodnie z projektem szablonu, młodzież z Gimnazjum Społecznego Milanowskiego Towarzystwa Edukacyjnego pod kierownictwem nauczycielki plastyki – Agnieszki Krzysiak.

Zapraszamy do obejrzenia filmu autorstwa Piotra Śliwińskiego z telewizji GTV dokumentującego powstawanie malowidła.

Mural – to kolejna, po wystawie „Jedwabne Bogactwo Milanówka w czasach PRL-u”, część międzypokoleniowego projektu „Łączy nas jedwab” realizowanego przez Stowarzyszenie Muzeum Jedwabnictwa Milanowskiego w ramach Programu „Działaj Lokalnie”.

Mural mógł powstać dzięki wsparciu Urzędu Miasta Milanówka, Milanowskiego Centrum Kultury, fundatorów nagrody dla autorki zwycięskiego projektu – Edyty i Andrzeja Stępników, PSS Społem w Grodzisku Mazowieckim – właściciela budynku, na którym namalowano mural oraz firmie PRO-BUD z Milanówka, która przygotowała ścianę pod malowidło.

Oficjalne odsłonięcie muralu nastąpiło 17 grudnia 2016 roku dla upamiętnienia 120. rocznicy urodzin Stanisławy i 115 rocznicy urodzin Henryka.

herbNowe logo Społem dobra jakośćPRO BUD_4_12_2016