WIREK_baner_930_320_na stronę_16_9_2016

24 września był ważnym dniem dla sympatyków idei powstania muzeum jedwabnictwa w Milanówku. A grono to liczne, sądząc po ilości osób, które przybyły na otwarcie wystawy przypominającej jak pracowało się w fabryce jedwabiu i jak piękne przedmioty przy tym powstawały. Barwne, często niepowtarzalne tkaniny projektowane i produkowane w Milanówku były jak kolorowe, rajskie ptaki wśród szarzyzny i bylejakości epoki PRL-u.

Wśród gości, których powitała na dziedzińcu gościnnej willi Borówka prezes zarządu Stowarzyszenia Muzeum Jedwabnictwa Milanowskiego Honorata Kuraszkiewicz, wyróżniała się szczególnie duża grupa byłych pracowników milanowskiej fabryki jedwabiu. To w znacznej mierze dzięki ich wspomnieniom, nagranym w formie cyfrowej, powstała otwarta właśnie wystawa, będąca częścią szerszego projektu zatytułowanego “Łączy nas jedwab”, na który nasze Stowarzyszenie pozyskało dofinansowanie Stowarzyszenia Europa i My z programu “Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności organizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce.

Wśród gości nie zabrakło władz miasta, na czele z  panią burmistrz Wiesławą Kwiatkowską i przewodniczącą Rady Miasta panią Małgorzatą Trębińską. Gościliśmy również m.in. pierwszego Burmistrza Milanówka pana Ryszarda Szadkowskiego i panią Jolantę Louchin, dyrektor oddziału Archiwum Państwowego w Milanówku, które udostępniło część eksponatów tworzących wystawę, a także dyrekcję Milanowskiego Centrum Kultury: panią Anetę Majak i panią Elżbietę Abramczuk. Obecni byli przedstawiciele lokalnych mediów, na czele z patronem medialnym Radiem Bogoria.

Zgromadzeni widzowie mogli dowiedzieć się, jak ewoluowały techniki i wzornictwo używane w fabryce, posłuchać zarejestrowanych relacji na temat pracy na różnych wydziałach produkcyjnych, obejrzeć wykonaną z wielkim pietyzmem przez młodego milanowianina Kajetana Matuszewskiego podświetloną makietę Zakładów Jedwabiu Naturalnego, zobaczyć z bliska oryginalne milanowskie suknie, szale, apaszki, krawaty, bluzki czy kostiumy z lat 70-tych i 80-tych. Te “odzieżowe” eksponaty, które zapełniły szczelnie jedną z sal wystawowych, spotkały się z gorącym przyjęciem szczególnie damskiej części publiczności.  Nie zabrakło też rekwizytów z epoki, takich jak mały fiat, adapter Bambino czy stare aparaty telefoniczne, przez które można było usłyszeć nagrane wspomnienia tych, którzy przepracowali niekiedy całe życie zawodowe w milanowskiej fabryce.

Cenną perełką na wystawie była udostępniona przez Polskie Radio archiwalna audycja z 1946 r. z zarejestrowanym głosem współzałożycielki Stacji Jedwabniczej Stanisławy Witaczek oprowadzającej po zakładzie, który już wkrótce, bo zaledwie rok później został odebrany prawowitym właścicielom i znacjonalizowany. Wystawa połączyła pokolenia, gdyż głównym jej pomysłodawcą i autorem jest Bartosz Krupa, student Politechniki Warszawskiej, który zebrał relacje seniorów – niegdyś pracowników fabryki oraz pozyskał wiele eksponatów  z ich domowych archiwów.

Do powstania wystawy przyczynili się m.in.:  Ewa Noińska, Danuta Olender, Jadwiga Łaskawiec, Wanda Słonecka, Zbigniew Gontarczyk, Barbara Giemczyńska, Tadeusz Ciesielski, Mariola Marszałkiewicz i Anna Taubwurcel.

Część ekspozycji poświęcona modzie powstała dzięki Honoracie Kuraszkiewicz przy współpracy Anny Makulec.

Otwarcie wystawy stało się też okazją do spotkań dawno niewidzianych kolegów i koleżanek z pracy w fabryce, polało się przy tym sporo łez wzruszenia, gdy dorosłe już dzieci odnajdowały współpracowników swoich nieżyjących rodziców.

Wspaniały 5-kilogramowy tort z cukierni Jarzyna w Brwinowie osłodził gościom wystawy czas spędzony na rozmowach i niekończących się wspomnieniach z dawnych czasów. Wielu gości, nie tylko mieszkańców Milanówka, ale także sąsiednich miejscowości, zadeklarowało chęć włączenia się w działania Stowarzyszenia i pomocy przy organizacji kolejnych wydarzeń, a także wyraziło  gorące poparcie dla coraz bliższej urzeczywistnienia idei powstania w Milanówku muzeum jedwabnictwa.

Wystawie towarzyszyło rozstrzygnięcie konkursu plastycznego dla młodzieży gimnazjalnej na ilustrację do plakatu wystawy. Wręczono nagrody oraz dyplomy autorom najciekawszych prac.
Ekspozycję odwiedzą też uczniowie milanowskich szkół, aby lepiej poznać historię swojej miejscowości. Historię, w którą jedwab wpisany był niemal od zawsze.

Na powstanie ekspozycji złożyła się praca wielu osób. Obok Bartosza Krupy swój udział w jej organizacji miały również Weronika Dziąg, Danuta Olender, Alicja Narbutt, Elżbieta Karczewska, Ewa Stefaniuk, Joanna Jarkiewicz, Justyna Mietelska, Joanna Wojciechowska.

Część eksponatów wystawowych zostało udostępnionych przez pana Jerzego Dmochowskiego, dyrektora firmy “Jedwab Polski”, za co składamy podziękowania. Za pomoc w organizacji wystawy dziękujemy również panu Wojciechowi Zielińskiemu, który udostępnił pomieszczenia Wozowni i dziedziniec willi Borówka, panu Piotrowi Oprządkowi, który wypożyczył manekiny na wystawę, a także panu Januszowi Krzyczkowskiemu, który wypożyczył laptopy. Dziękujemy również Urzędowi Miasta Milanówka oraz Milanowskiemu Centrum Kultury za pomoc w promocji wydarzenia oraz pani Grażynie Piotrowskiej z MCK za pomoc przy organizacji cateringu.

Agnieszka Wojcierowska

Członek Zarządu Stowarzyszenia Muzeum Jedwabnictwa Milanowskiego,

koordynatorka projektu “Łączy nas jedwab”

Fotografie: Wojciech Kopacewicz

Organizator wystawy: Stowarzyszenie Muzeum Jedwabnictwa Milanowskiego.

Partnerzy: Archiwum Państwowe w Warszawie, Urząd Miasta Milanówka.

Wystawa jest częścią projektu „Łączy na jedwab” opracowanego i realizowanego przez Stowarzyszenie Muzeum Jedwabnictwa Milanowskiego.

Projekt został dofinansowany ze środków Stowarzyszenia Europa i My w ramach Programu “Działaj lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce.