Tkaniny, dokumenty, wzorniki…

Dzięki zaufaniu jakim nas Państwo darzycie zgromadziliśmy pokaźną kolekcję różnych przedmiotów związanych z jedwabnictwem milanowskim. Są to nie tylko słynne jedwabie, ale także dokumenty,  wzorniki, nici i wiele innych. Sukcesywnie fotografujemy, opisujemy je z pomocą specjalistów i upubliczniamy, by mogły zachwycać nawet po wielu latach. Wszystkim darczyńcom serdecznie dziękujemy.

Zdjęcia

Zbiory Stowarzyszenia obejmują ponad 1200 zdigitalizowanych zdjęć archiwalnych oraz ponad 500 zdjęć tkanin, przedmiotów związanych z jedwabnictwem, dokumentów i artykułów. Wiele z nich udostępniamy Państwu w Wirtualnym Muzeum Jedwabnictwa, na organizowanych przez nas wystawach plenerowych czy w publikacjach. Utrwalamy i przechowujemy ogromne dziedzictwo historyczne, wzornicze i przemysłowe chcąc je popularyzować i pokazywać jak najszerszemu gronu odbiorców. Współpracujemy m. in. z Archiwum Państwowym w Warszawie i Urzędem Miasta Milanówka.  Jeżeli chcecie nam Państwo pomóc – serdecznie zapraszamy do współpracy.

Przekazywanie zbiorów lub udostępnianie do digitalizacji

Jednym z najważniejszych celów Stowarzyszenia jest ochrona dziedzictwa jedwabnictwa milanowskiego. Darczyńcy, którzy chcą przekazać swoje pamiątki i wspomnienia w dobre ręce, nie mogą lepiej trafić – wszystkie przedmioty, dokumenty, tkaniny, zdjęcia związane z „Milanówkiem” zasilą zbiory Muzeum Jedwabnictwa Milanowskiego i będą skrupulatnie opisane i upublicznione.

Mogą Państwo także udostępnić nam swoje zbiory w celu sfotografowania i skatalogowania. Pomoże nam to w tworzeniu jeszcze ciekawszych wystaw i publikacji. Bardzo chętnie wysłuchamy też historii opowiadanych przez dawnych pracowników Zakładów Jedwabiu Naturalnego.

Zapraszamy do skontaktowania się z nami.